Bij Zappazeep was er één zeep die we zeker niet in de collectie konden missen. Namelijk onze geliefde lavendelzeep. Benieuwd hoe de lavendelzeep precies wordt gemaakt? Daar zullen we jullie in deze blogpost alles over vertellen.
Een van de bekendste geuren in zeep is toch wel de geur van lavendel. Een klein aantal mensen houdt niet zo van de geur maar voor de meeste mensen ruikt het ongelofelijk lekker. De geur werkt ontspannend voor lichaam en geest en werd daarom een van de eerste zepen die we bij Zappazeep ontwikkelden.
Er bestaan zo’n 30 verschillende soorten lavendel. De lavendel die wij in onze zeep verwerken is de Lavandula Angustifolia, oftewel de echte lavendelplant. Duizenden jaren geleden werd de lavendel al gebruikt door de Grieken en Romeinen als toevoeging aan het badwater. Lavendula dankt zijn naam dan ook aan ‘lavare’ dat wassen betekend.
Lavandula Angustifolia
Door de etherische olie van de echte lavendel te verwerken in de zeep krijgt de zeep zijn heerlijke geur. Daarnaast zit er nog een klein beetje cederhoutolie in de zeep. Dit voegen we toe omdat de geur van lavendel op zichzelf sneller vervliegt uit de zeep dan wanneer we cederhoutolie toevoegen. De cederhoutolie combineert goed met de lavendelolie en zorgt er dus voor dat de geur langer vast wordt gehouden in de zeep. De dieppaarse kleur komt van de alkanetwortel. Daar maken we een maceraat van die we verwerken in de zeep.
Alkanetpoeder
Zo maken we de lavendelzeep:
Een grote hoeveelheid kokosolie, sheaboter, cacaoboter en castorolie gieten we in een pan. De pan wordt verhit en de oliën en boters smelten samen tot een geheel.
Het alkanetmaceraat gaat erbij en het zeepbeslag kleurt donkerrood. Het zeepbeslag schenken we vervolgens in de mal waar het in 24 uur harder wordt. Ook de kleur veranderd dan van donkerrood naar donkerpaars. Na 24 uur is de zeep klaar om in stukjes gesneden te worden. Daarna gaan de zeepjes nog 4 weken in de droogkast om te rijpen en dan zijn ze echt klaar voor gebruik!
Heb jij onze lavendelzeep al gebruikt? Vind de lavendelzeep in de Shop.
Oliën in de pan
Alkanetmaceraat in de pan
Lavendelzeep
Reactie plaatsen
Reacties
Wat leuk en jnteressant om te lezen hoe een zeep gemaakt word. Die grieken en romeinen waren nog lang zo gek nog niet. Tof om te zien hoe de geschiedenis. belangrijk blijft in hedendaagse toepassingen. We blijven je zeepblogs volgen!
Ze gaan eeuwen mee!!
Hoi Radijs,
Dat vinden wij ook zo interessant! Bedankt voor de leuke reactie.
Liefs Tedje van Zappazeep